We hebben deze plek aangelegd met oog voor detail, het welzijn van de paarden staat voorop maar het is ook onze achtertuin dus met de aanleg is ook rekening gehouden met het uiterlijk. Hierdoor hebben we besloten het niet te strak aan te leggen, maar de track juist speelse vormen te geven.

 

- Beweging: op 2 hectare zijn tracks gemaakt met een totale lengte van ongeveer 1km. De track is speels aangelegd, minimaal 5 meter breed en heeft verschillende ruimere stukken. De track is ten alle tijde open voor de paarden en ze zijn dus vrij om er overheen te lopen of rennen wanneer ze dat zelf willen.

- Voeding: ze krijgen onbeperkt goede kwaliteit hooi uit touwtjes aangeboden in een slowfeeder. Voor alsnog is er 1 voerplek aanwezig voor 5 paarden, er komt nog een 2e voerplek wanneer de kudde zal uitbreiden. Naast onbeperkt toegang tot hooi krijgen ze eetbare planten, struiken en kruiden aangeboden. In het weideseizoen wordt er opgebouwd naar 24/7 toegang tot een weide met daarnaast ook altijd nog hooi. Het gras is biologisch kruidengras dat alleen bemest wordt door de gecomposteerde mest van de paarden zelf. Er komt dus geen drijfmest op de weides en het gras is niet eenzijdig.

- Sociale contacten: de paarden lopen altijd als 1 kudde op het terrein (uitzondering bij ziekte paard) en kunnen dus zelf ten alle tijden hun eigen sociale contacten onderhouden. Regelmatig spelen paarden met elkaar, kroelen ze elkaar, zijn ze gewoon in rust aanwezig en staan op de wacht maar ze hebben soms ook een onderlinge strijd uiteraard.

- Beschutting: ze hebben een ruime schuilstal tot hun beschikking en het perceel ligt langs eb tussen de bossen. In de praktijk gaan de paarden echter niet schuilen voor slecht weer, enkel in de zomer voor beestjes. Er komt bij de tweede hooiplek nog een schuilstal bij als de kudde groter is. Daarnaast worden er verschillende eetbare bomen aangeplant welke ook voor beschutting zullen gaan zorgen wanneer ze groot zijn en staan we altijd open voor het aanleggen van anderszins beschutting mits dit binnen de wetgeving past.

- Droge voeten: op de hooiplekken zijn paddockplaten aangebracht om modder te voorkomen waar ze het meeste staan. De track is geheel gelegen op hoge zandgrond waardoor er gelukkig maar weinig nattere plekken zijn. Bij de aanleg van de overige verrijkingen en ondergronden zoals poel, heuvel, grindpad, boomstammen zal rekening gehouden worden met de natte plekken en de grond zo optimaal benut worden.

- Omgeving: achteraan op het terrein is een kleine poort waar je doorheen kan en je zit dan direct aan een klein stukje bos waar je kan wandelen met je paard. Als je dat bos doorsteekt en de weg daarna volgt/oversteekt kom je in een groter stuk bos. Maar de andere kant op ligt er ook een leuk bos op 2km vanaf deze plek. Als je met de trailer kan/wil gaan moet je 15min rijden naar een groot stuk natuurgebied.

- Omheining: de omheining is eind 2022 geheel rondom aangelegd. We hebben gekozen voor een houten omheining met 3 liggers en een hoogte van 1,40m om zo voor alle paarden het uitbreken te voorkomen. Op de onderste en bovenste liggers zijn isolatoren met stroomdraad bevestigd. De binnenste weides zijn afgezet met vierkante weidepalen en voorzien van 2 lagen stroomdraad.

- Verrijkingen: deze zijn er nog niet zo veel en de bedoeling is om hier in de zomer van 2023 stappen in te zetten. Denk aan gevulde tractorbanden waar de paarden op kunnen staan, een poel, een heuvel, boomstammen op de paden, heuvelachtig pad, eetbare platen en bomen, een zandbak etc etc etc.

- Likstenen: de paarden hebben altijd de vrije toegang tot minimaal 5 verschillende soorten suikervrije likstenen, zo kunnen zij zelf voorzien in hun mineralenbehoefte. 

- Water: het mag vanzelfsprekend zijn dat er altijd vers water aanwezig is voor de paarden.